Header Ads

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?



Oruç tutarken vücudumuz da neler oluyor? Oruç tutmak sağlığımızı nasıl etkiliyor? Hepimizin Ramazan Ayı gelince merak ettiğimiz konulardan.


Oruç tutmanın manevi faydaları o kadar çok ki.. Birde sağlığımız üzerindeki faydalarını bir düşünün. 
Sizler için birkaçını ele alalım..

  • Mide ve bağırsakların daha sağlıklı olmasını sağlıyor.

Oruç turarken, gün içinde yemek yemediğimiz için iftar ve sahurda ölçüyü fazla kaçırmadan yemek yenmesi durumunda mide ve bağırsaklar kendini düzenleme fırsatı buluyor. Mide asitinin düzenlenmesiyle sindirim sistemi daha iyi çalışıyor.

  • Boşaltım sisteminin dinlenip kendini yenilemesini sağlıyor.

Oruç tutarken tıpkı sindirim sisteminizde rahatlama olduğu gibi, boşaltım sisteminizde oruç tuttuğunuz sürede kendini yenileyip toparlamaya fırsat buluyor.

  • Hücrelerin yenilenme hızını arttırıyor.

Biz oruç tutarken, hücrelerimiz hız kesmeden çalışmaya devam ediyor ve böylelikle yenilenme süreçleri hızlanıyor. Bu sayede daha dinç oluyoruz!

  • Beyin daha sağlıklı çalışıyor.

Oruç tutulmayan zamanlarda, aşırıya kaçtığımız yeme-içme beyindeki kan dolaşımını azaltıyor. Oruç tuttuğumuz zamanlarda yemek yemediğimiz için vücut sindirimle daha az uğraşarak beyindeki kan dolaşımı bu sayede hızlanıyor. Bu da beynin daha sağlıklı çalışmasına yol açıyor.

  • Karaciğerin dinlenmesine olanak sağlıyor.

7 gün 24 saat çalışmaya devam eden, tüketttiğimiz onlarca zararlı zararsız yiyecek ve içecek nedeniyle oldukça hırpalanan karaciğerimiz, oruç tutulduğunda kendisine biraz zaman ayırabiliyor ve dinleniyor. Bu dinleme süreci de vücudumuzun çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına, karaciğerimizin her zamankinden daha iyi bir duruma gelmesine olanak sağlıyor.

  • Oruç tutmak, kötü alışkanlıkların terk edilmesine destek oluyor.


Oruç tutulan zamanlarda alkol kullanımı çoğunlukla tümden terk ediliyor ya da çok daha aza iniyor. Aynı şekilde sigara tüketimi de gün içinde söz konusu olmadığından iftar ve sahur arasındaki zamanda da dikkatli davranarak ve iradenize sahip çıkarak bu kötü alışkanlıkları tümden bırakma fırsatı bulabiliyorsunuz. 

Ve en önemlisi insanların karşısındakini anlamasını, daha hoşgörülü ve huzurlu olmasını sağlıyor.


Başta da söylediğimiz gibi oruç tutmanın manevi faydaları da say say bitmez ama biz yine de bahsetmeden geçmeyelim istedik. Ramazan, empati duygusunun en yoğun olarak yaşandığı, yani insanın kendini karşısındakinin yerine koyarak düşünebildiği, onu anlamak için elinden geleni yaptığı bir dönem desek hiç de yanlış olmaz. Üstelik oruç tutmak, sabrın da bir göstergesi olduğundan insanlar bu dönemde çok daha hoşgörülü ve huzurlu oluyor, manevi olarak kendini çok daha tamamlanmış hissediyor. Sözün özü, orucun maddi ve manevi faydaları sayfalara sığmayacak kadar fazla.

Etiketler: ramazan ayı, oruç tutmanın faydaları, oruç, ramazan bayramı,








Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.