Header Ads

Mide Ülserinin Belirtileri



Mide ülseri çok sık yaşanır. Bu ülser gerektiği kadar sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmediğinizde ortaya çıkar ve mide veya ince bağırsağınızın üst kısmına ait (onikiparmak bağırsağı da denir) mukoza üzerinde bir yara oluştuğunda sorun yaratmaya başlar.
Bu yara veya ülser sindirim sisteminizde ani bir değişiklik yaşandığında meydana gelir. Örneğin çok fazla mide asidinin salgılanması bu yaralara yol açabilir. Ayrıca istatistiklere göre dünya nüfusunun yaklaşık %20’sinin bu sorundan şikayetçi olduğunu duymak da sizi şaşırtabilir. Çok dikkatli olmalısınız; çünkü tedavi edilmezse mide ülserleri daha ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.
Mide ülserine neler sebep olur?
  • Mide ülserlerinin en yaygın sebebi Helicobacter pylori bakterisinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Genelde aklınıza ülser geldiğinde, bunu strese ve vücutta sonradan sindirim sorunlarına yol açan kortizol seviyesindeki bozulmalardan sorumlu metabolik değişikliklere yormanız normaldir. Ancak bunun daima söz konusu olmadığını unutmayın. Ülsere (çoğu örnekte) daha çok bakteriler yol açar.
  • Ağrı için düzenli olarak ibuprofen kullanıyor musunuz? Cevabınız evetse, dikkatli olun; çünkü uzun vadede yüksek dozda ibuprofen kullanımı vücudun mide asidi salgılamasını bozabilir ve ülsere yol açabilir.
  • Tütün ürünlerinin kullanımı diğer bir suçludur. Hala sigara içme gibi kötü bir alışkanlığınız varsa, unutmayın; önce sağlık gelir ve buna değerdir!
  • Düzenli alkol tüketimi ve asitli ya da baharatlı gıdaların yenmesi mide ülserinden şikayetçi olmanıza sebep olabilir.
  • Stres dikkate alınması gereken nihai faktördür, ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere, hiçbir zaman %100 sebep değildir. 

Mide ülserinin belirtileri

Ağrı ve genel rahatsızlık hissinin yanı sıra, mide ülserinin en yaygın belirtisi asit reflüsü olup, bu da insanların problemi basit bir hazımsızlıkla karıştırmalarına yol açmaktadır. Ülseri tedavi etmezseniz, sonunda mide veya küçük bağırsağın duvarını aşındıracağını ve bunun da iç kanamaya ve hatta pankreas gibi yakınındaki organları etkilemeye kadar gideceğini bilmelisiniz.
Ülser ciddi bir sorundur, bu sebeple belirtileri unutmayın ve doktorunuzla yaşadığınız her türlü rahatsızlık, ağrı ve endişeyi paylaşmaktan çekinmeyin. Burada en yaygın belirtilerin birkaçının daha altını çizeceğiz:
  • “Tıka basa doymuş” hissi: Belki şimdi yemek yediniz ve mideniz sanki çok fazla yemişsiniz ve zar zor nefes alabiliyormuşsunuz gibi sert ve tok hissediyor. Bu durum arada sırada değil de sık sık başınıza geliyorsa, doktorunuza görünmelisiniz.
  • Hıçkırık, geğirme ve gaz: Yemek yedikten sonra hıçkırıkla başlayıp, kontrol edilemeyen geğirmelerle devam eden ve birkaç saat sonra da arkasından gazın geldiği uzun bir süreç geçiriyor musunuz? Ülsere işaret edebilir.
  • Karın ağrısı: Özellikle karın etrafında yoğunlaşan ve herhangi bir uygulamaya yanıt vermeyen bir yanma hissi. Bir haftadan uzun sürerse, doktorunuza gitmenin sırası gelmiştir.
  • Kısa zaman dilimleri boyunca çok aç hissetmek: Mide ülserinin ilginç başka bir yan etkisi de yemek yedikten sonra, birkaç saat boyunca “tıka basa doymuş” hissedebilir ve ardından herhangi bir işaret olmadan kendinizi çok acıkmış hissedersiniz. Bu aslında sahte bir açlıktır ve buna sebep olan ülserin tahriş eden aşırı mide asididir.
  • Mide bulantısı ve kilo kaybı: Bunlar sizi mutlaka alarma geçirmesi gereken ileri düzey belirtilerdir. Kimse sebepsiz yere kilo vermez. Bu vücudunuzun ihtiyacı olan şekilde beslenmediğinin veya sindirim sisteminizin uygun şekilde çalışmadığının açık bir işaretidir. Mide bulantısı ya da kusma da varsa, bunlar olası bir ülserin daha da bariz görülen işaretleridir. Ertelemeden hemen doktora gidin.
  • Kan kusmak: Bu da ülserinizin mide zarını ya da onikiparmak bağırsak duvarını aşındırdığının mutlak belirtisidir. Bu durumda yapmanız gereken doğrudan acil servise gitmektir. Sakin olun, mide ülserinin tedavi edilebileceğini biliyorsunuz. Doğru ilaç tedavisi ve beslenme ile hayat tarzınızda yapacağınız birkaç değişiklikle sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Önemli olan nokta belirtilerin şiddetini tanımak ve bu sayede derhal müdahale edebilmektedir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.