KUŞADASI
Aydın’ın turizm alanında önde gelen ilçelerinden biri olan Kuşadası, gezilecek yerler konusunda tatilcilere birçok seçenek sunuyor. Plajlarının güzelliği, doğasının çeşitliliği ve bölgedeki diğer turistik ilçelere ulaşımının kolaylığı ile öne çıkan ilçede gezmek istediğiniz noktaları belirlerken sizler için hazırladığımız listeden faydalanabilirsiniz.
- Güvercinada
Güvercinada Kuşadası’nın hemen kıyısında bulunur. Geçmişte güvercin başta olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Güvercinada uzun bir yol ile karaya bağlıdır. Sarp kayalar üzerine kurulmuş Bizans Kalesi ile günbatımının muhteşem buluşması mutlaka görülmelidir.
- Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
İlçedeki tarihi yapıları ziyaret etmek isteyen tatilcilerin Kuşadası gezilecek yerler listelerinde yer verdikleri Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Kuşadası İskelesi yakınında bulunuyor. 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han, küçük bir iç kaleyi andıran görünümü ile dikkat çekiyor. Tamamen taş malzeme kullanılarak inşa edilen yapının içerisinde bir adet otel ve hediyelik eşya mağazaları bulunuyor.
- Zeus Mağarası
Kuşadası’nda bulunan bu esrarengiz güzellik doğal yollarla oluşmuş bir mağaradır. Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırları içinde bulunur. Mağaraya Zeus isminin, Zeusla ilgili anlatılan öykülerden yola çıkarak verildiği düşünülmektedir. Mağaranın Mitolojik öyküsü ise şöyledir; gök tanrısı Zeus, kardeşi denizler tanrısı Poseidon'u kızdırdığında, elindeki üçlü mızrağını kaldırıp dalgaları kabartan ve denizi altüst eden Poseidon'un gazabından kaçıp, bir mağaraya sığınır ve mağaranın adı “Zeus Mağarası” kalır. İçerisindeki havuzun kışın yöre halkı, yazınsa turistler tarafından yoğun şekilde kullanıldığı Zeus Mağarası’nın serin suları dağdan gelen tatlı suyun, denizden gelen tuzlu su ile karışımı sayesinde oluşuyor. Eğer mağaranın cilde iyi geldiğine inanılan çamurundan çıkarmak isterseniz, doğal havuzda en az 4 metrelik bir dalış yapmanız gerekiyor.
- Kadınlar Plajı
Masmavi denizi ve eşsiz kumsalı sayesinde Mavi Bayrak ödülü almış, Kuşadası’nın en ünlü plajı ilçe merkezine 3 km uzaklıkta yer alıyor. Merkezden kalkan minibüsleri kullanarak rahatça ulaşabileceğiniz Kadınlar Plajı’na ücret ödemeden giriş yapılabiliyor. Kumsalının uzunluğu 1 km olan alanda düşük ücretlerle şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.
ÇEŞME
Tatil denince ilk akla gelen yerlerden olan ve İzmir’de Gezilecek Yerler listesinde en başı çeken Çeşme yaz aylarında nüfusunu neredeyse 3’e katlıyor. Plajları, tertemiz denizi, tarihi ve doğal güzellikleri, eğlence ve gece hayatıyla tatilcilerin gözdesi konumunda. Öte yandan rüzgârın dostu olan bu güzel yerde sörf ve diğer su sporlarını da yapmanız mümkün. Zaman zaman Çeşme’yi gölgede bırakacak kadar efsanevi olan Alaçatı ise Çeşmenin boynunda elmas bir gerdanlık gibi ışıldıyor. Rengarenk taş evleri ve sokakları ile ziyaretçileri adeta mest ediyor.
- Ilıca Plajı
İki kilometrelik uzunluğu, geniş ve beyaz kumlu plajları, sığ denizi, turistik tesisleri, otelleri ve termal olanaklarıyla Çeşme’nin en güzel plajı olan Ilıca, denizin içinden kaynayan sıcak termal sularıyla kendisiyle birlikte çevresindeki plajları da büyük birer termal havuz haline getiriyor.
- Altınkum Plajı
Çeşme ilçe merkezine sadece 10 dakika uzaklıktaki Altınkum Plajı, 500 metrelik tertemiz kumsalı üzerindeki beach club’ları ile sizleri bekliyor. Adını altın rengindeki kumundan alan plajın en büyük özelliği konumundan dolayı yılın büyük bölümünde dalgasız ve suyunun Çeşme’deki diğer yerlere göre soğuk olması. Ege Denizi’nin serin sularının ve güneşin tadını doyasıya çıkartabileceğiniz plaja toplu ulaşım ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
- Alaçatı
Yılın en sıcak günlerinde bile esen hafif rüzgârı, lavanta kokan sokakları ve beyaz boyalı taş evleri ile ayrıcalıklı bir yer olan Alaçatı, Arnavut kaldırımları, pencerelerinden sarkan rengârenk çiçekleri, her biri bir birinden güzel tarihi evleri ile yeşille mavinin dansına şahit olacağınız bir cennet kasaba.
Rüzgâr sörfüne en elverişli yerlerden biri olan, yaşayan kültürü, kendine has dokusu, temiz havası ve lüks, modern, seçkin bir yaşamdan da vazgeçmek istemeyenler için ideal bir kasaba olan Alaçatı’nın restoranları, butikleri ve gece hayatı da bir o kadar renkli. Hacımemiş Mahallesi, Alaçatı Antika Pazarı, tarihi taş evler, Alaçatı Port, dünyanın en önemli sörf alanları arasındaki Yumru Koyu, Cumartesi günleri kurulan Alaçatı Pazarı ise mutlaka görülmesi gereken yerlerinden.
- Çeşme Kalesi
İkinci Beyazıt tarafından 1508’de dikdörtgen biçiminde yaptırılan Çeşme Kalesi, altı kulesi ve üç yanındaki hendekleriyle, her yıl düzenlenen Uluslararası Çeşme Müzik Yarışması ve Çeşme Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. İlk inşa edildiği dönemde denize sıfır olsa da, zaman içerisinde içte kalmış. Kalenin önünde, Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’nın heykeli de bulunuyor.
- Çeşme Ilıcaları
Ilıcalar, Ilıca Plajı’nın hemen yanında yer alan Yıldızburnu adlı bölgede yer alıyor. Denizi, kumu, plajı, güneşi ile öne çıksa da Çeşme aslında termal turizmde de oldukça iddialı. Her sene binlerce kişi ılıcalarda sağlık bulmak için Çeşme’ye akın ediyor. Denizin ortasından çıkan termal suyu kendine oluşturduğu doğal bir havuza doluyor. Size kalan ise bir kulaç sonrası serin, bir kulaç öncesi sıcak bir suda tüm stresinizden arınmak oluyor. Çeşme bu doğal zenginliğiyle yalnızca yaz aylarında değil yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğruyor. Ne yazık ki ılıcalar etrafında herhangi bir soyunma kabini, eşyalarınızı bırakabileceğiniz bir dolap ya da tuvalet gibi imkanlar bulunmuyor. Ziyaretçilerin bu ihtiyaçları da karşılanırsa Çeşme ılıcaları Çeşme’nin en popüler yerlerinden olma potansiyeline sahip. Çeşme’ye 8 km, Alaçatı’ya ise 4 km uzaklıkta bulunan ılıcalara ulaşım sağlamak için Adnan Menderes Havalimanı’na gelip HAVAŞ servisleriyle ya da İzmir Otogarı’na vardıktan sonra buradan kalkan Çeşme otobüslerine binip önce Çeşme’ye ulaşmalısınız. Çeşme merkezden ılıcalara giden otobüsler mevcut.
- Eşek Adası
Yunanistan ile aramızdaki ihtilaflı adalardan olan Eşek Adası, berrak denizi, temizliği ve birçok sualtı sporuna olan uygunluğuyla birçok tatilcinin ilgisini çekiyor. Adanın adı bir zamanlar buraya bırakılan sahipsiz eşeklerin ada çoğalmasıyla verilmiş. Bu sevimli dostlarımızın yaşam alanı olmasından ötürü herhangi bir konaklama tesisi ve imkanının bulunmadığı Eşek Adası’na Çeşme’den kalkan günübirlik tekne turları ile ulaşım sağlanıyor. Eşek Adası özellikle dalış sporuna meraklı olanlar için bulunmaz bir cennet. Derinliği 60 metreye ulaşan bir yarık dalış sporu yapanlar tarafından oldukça ilgi çekiyor.
MARMARİS
Masmavi denizi, tertemiz koyları ve plajları, birbirinden lüks Marmaris otelleri ve resortları, Ege ve Akdeniz lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz restoranları ve eğlencenin dibine vurabileceğiniz gece hayatı ile Marmaris, her dönem vazgeçilmez olmuştur.
Bir kere Marmaris’e gitmiş olanlar için artık Marmaris her sene mutlaka uğranılması gereken bir cennet olur. Daha önce hiç gitmemiş olanlarsa yazımızı okurlarsa belki bu yaz tatil planları arasında Marmaris de olur.
FETHİYE
Konaklama tesislerinin fazla oluşu, birbirinden güzel koyları ve vadileri, gelişmiş yat turizmi gibi nedenlerden dolayı Batı Likya Bölgesi gezilerinin merkezinde olan Fethiye gezilecek yerler bakımından tatilcilere eşsiz seçenekler sunuyor.
Fethiye Muğla‘ya bağlı en güzel ilçelerden birisi. Tekrar tekrar kendisine gelmeniz için çokça sebep sunan Fethiye, turizmde bir dünya markası olacak kadar değerli ve özel. Kendisine zaman ayırmayı ihmal etmeyin, aceleye getirmeden keşfedin.
Fethiye Ölüdeniz’e yaklaşık 17 km mesafedeki koy, üç tarafı dağlarla çevrili kanyon biçimindeki derin bir vadi ve vadinin denize açılan kumsalından oluşuyor. Birinci derecede sit alanı olan koya Ölüdeniz’den özel tur tekneleriyle gidiliyor. Ayrıca karadan da belli bir noktaya kadar araçla gidip, ondan sonra yürümeniz gerekiyor. Daha çok eğlenmeyi seven gençlerin tercih ettiği Kabak Koyunda çok sayıda otel, cafe ve restoran var. Konaklanacak bölge olarak da tercih edebileceğiniz şahane bir yer.
Masmavi denizi, tertemiz koyları ve plajları, birbirinden lüks Marmaris otelleri ve resortları, Ege ve Akdeniz lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz restoranları ve eğlencenin dibine vurabileceğiniz gece hayatı ile Marmaris, her dönem vazgeçilmez olmuştur.
Bir kere Marmaris’e gitmiş olanlar için artık Marmaris her sene mutlaka uğranılması gereken bir cennet olur. Daha önce hiç gitmemiş olanlarsa yazımızı okurlarsa belki bu yaz tatil planları arasında Marmaris de olur.
- İçmeler
Marmaris ile İçmeler, birbirinden asla ayrı düşünülemeyecek kadar birbiri ile bütünleşmiş yerler. Marmaris’ten 8 km uzaklıkta yer alan, adını meşhur ve şifalı içme suyu kaynaklarından alan İçmeler, Marmaris’in en popüler beldesi olma özelliği taşıyor. Birbirinden konforlu İçmeler otelleri çok sayıda konaklama alternatifi oluştururken, plaj olanağı ile de İçmeler, Marmaris’te en fazla tercih edilen belde olarak ön plana çıkıyor. Marmaris merkezden kalkan ve yoldan çevirebileceğiniz dolmuşlarla çok rahat ulaşabilirsiniz.
- Hisarönü
Sakin tatil tercih edenler için başka bir adreste Hisarönü. Sığ denizi ve kiremit rengi kumları ile dikkat çeken Hisarönü, Marmaris’e 22 km uzaklıkta yer alıyor. Hisarönü’nün bir diğer özelliği de, temiz havası ve suyunun, astım ve kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor olması. İster yalnız başınıza oltanızla balık tutun ister grup halinde tekne turlarından birine katılın ve İnbükü, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Limanı’nı gezin ama görmeden evinize dönmeyin.
- Uzunyalı Plajı – Turunç Halk Plajı
Koylarda ve adalarda sakin gezilerden sıkılmışsanız ve olabildiğince yoğun bir plajda denize girmek istiyorsanız bu iki plajdan birisine uğradığınızda çok güzel vakitler geçirebilirisiniz.
- Bördübet Koyu
Oldukça bakir kalmış koylardan birisi. Gittiğiniz takdirde kendinizi bu kadar yoğun turist akınının olduğu bir zamanda bile Dünya’nın dışındaymış gibi hissedebilirsiniz.
- Eski Çarşı
Yapım zamanı tam olarak bilinmeyen çarşının Kanuni dönemi eserlerinden birisi olduğu düşünülür. Kapalı Çarşı benzeri bir yapıda olsa da daha küçük ölçektedir ve genellikle yöresel hediyelik eşyalar satılır. Serin yaz akşamlarında hem güzel vakit geçireyim, hem de biraz alışveriş yapayım derseniz yolunuz mutlaka Eski Çarşı’dan geçmelidir.
- Ayın Koyu
Marmaris gezilecek yerler listemizde Ayın Koyu’da yer alıyor.Özellikle dalış yapmak isteyenler için oldukça iyi bir seçim olacaktır. Türkiye’nin en güzel plajlarından birisine sahip olmasına rağmen de oldukça sakindir.
Konaklama tesislerinin fazla oluşu, birbirinden güzel koyları ve vadileri, gelişmiş yat turizmi gibi nedenlerden dolayı Batı Likya Bölgesi gezilerinin merkezinde olan Fethiye gezilecek yerler bakımından tatilcilere eşsiz seçenekler sunuyor.
Fethiye Muğla‘ya bağlı en güzel ilçelerden birisi. Tekrar tekrar kendisine gelmeniz için çokça sebep sunan Fethiye, turizmde bir dünya markası olacak kadar değerli ve özel. Kendisine zaman ayırmayı ihmal etmeyin, aceleye getirmeden keşfedin.
- Ölüdeniz
Ölüdeniz dünyanın en güzel plajlarından biri. Bu dünya çapında prestijli birçok dergide veya listelerde karşımıza çıkıyor. Antik Çağda “Işık ve güneş diyarı” olarak bilinen Ölüdeniz, turkuaz ve mavi rengiyle, nefis kumlarıyla tüm gün deniz ve güneşin keyfini çıkaracağınız bir yer.
Fethiye’ye 12 kilometre uzaklıktaki Ölüdeniz deniz, kum, güneşin yanı sıra yeşillikler ve tarihi kalıntılar arasında bir tatil geçirmenizi sağlıyor. Beyaz renkli kumsalı ile ünlü plajında tüm yılın stresini atabileceğiniz Ölüdeniz’in suyu dipten fışkıran kaynaklar ve gel-git sayesinde yıl boyunca temiz kalıyor. Tatilinize renk katmak için Babadağ’a çıkıp yamaç paraşütü ile bölgenin güzelliklerini havadan görebilirsiniz veya tekne turlarına katılıp Kelebekler Vadisi ve Gemiler Adası’na gidebilirsiniz.
- Kelebekler Vadisi
Ölüdeniz’den kalkan tekneler ile ulaşabileceğiniz Kelebekler Vadisi 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapıyor. Kanyon duvarlarının yüksekliği 350-400 metreye ulaşan vadi endemik türleri, sessiz ve huzurlu ortamı sayesinde tatilcileri, botanikçileri, entomologları kendisine çekiyor. Tırmanış rotaları bulunan vadide çadır veya ağaç evlerde konaklayabilirsiniz.
- Kabak Koyu
Fethiye Ölüdeniz’e yaklaşık 17 km mesafedeki koy, üç tarafı dağlarla çevrili kanyon biçimindeki derin bir vadi ve vadinin denize açılan kumsalından oluşuyor. Birinci derecede sit alanı olan koya Ölüdeniz’den özel tur tekneleriyle gidiliyor. Ayrıca karadan da belli bir noktaya kadar araçla gidip, ondan sonra yürümeniz gerekiyor. Daha çok eğlenmeyi seven gençlerin tercih ettiği Kabak Koyunda çok sayıda otel, cafe ve restoran var. Konaklanacak bölge olarak da tercih edebileceğiniz şahane bir yer.
- 12 Adalar
Fethiye gezilecek yerler listemizde sizlere tavsiye ettiğimiz 12 Adalar, Fethiye Körfezi’nin batı ve kuzeybatı yönünde sıralanıyor. Fethiye’den kalkan tekne turlarına katılarak ulaşabileceğiniz adalarda yürüyüş yaparak, denize girerek ve muhteşem kumsallarında güneşlenerek keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Önce Kızılada, Delikli Adalar, Yassıca Adalar, Tersane Adası, Domuz Adası ve diğerlerine uğranan turlarda Kleopatra Hamamı’nda mola verildikten sonra Bedri Rahmi Koyu, Göbün Koyu, Şövalye Adası ziyaret ediliyor.
- Gemiler Adası
Gemiler adası diğer adıyla St Nicholas adası Fethiye deyince akla ilk gelen Ölüdeniz’in ünlü yamaç paraşütünün gölgesinde kalsa da Ölüdeniz’in hatta Akdeniz’in önemli adalarından biri. Ada, Ölüdeniz’e yaklaşık 7km, Gemiler Plajına yaklaşık 1 km uzaklığında Ölüdeniz’in batısındaki Gemiler koyunun içinde yer alır. Ada’da MS 5 ile 13 yüzyıllar arasında Bizans ve Roma dönemlerinde yapılan St Nicholas Kilisesi, su sarnıçları, evler ve günlük hayatı idame ettirmek için gerekli ev, depo, tünel gibi yerler ver. Tünel Büyük kilise olan St Nicholas kilisesi ile diğer küçük kiliseyi birbirine bağlar ve uzunluğu 500 metredir.
St Nicholas Kilisesi
- Likya Yolu
Antik Çağ’da Likyalıların ticaret rotası olarak kullandığı Likya Yolu, Antalya ile Fethiye körfezleri arasında uzayan dünyaca ünlü bir trekking rotası. 535 km’lik uzunluğuyla Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olan Likya Yolu, çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösteriliyor. El değmemiş koylardan, dağlardan, ıssız köylerden, İdyros, Phaselis, Olympos, Limyra, Myra, Simena gibi çok sayıda antik kentten geçerek doğaseverler için inanılmaz güzellikler sunan Likya Yolu, hem doğa hem de arkeolojinin harmanlandığı nadir rotalardan biri. Çevrede düzenlenen Likya Yolu turlarından birine katılmayı ihmal etmeyin.
Bölgedeki diğer plajlara göre daha sakin bir plaj olan Çalış Plajı, Fethiye ilçe merkezin 5 km mesafede yer alıyor. Kilometrelerce uzunluktaki bu geniş, kumlu ve ulaşımı kolay plaj, temiz denizi ve Fethiye Körfezi’nin eşsiz manzaralarıyla Fethiye’nin en iyi plajları arasında. Aynı zamanda caretta carettaların da yaşam alanlarından biri olan plaj, bünyesindeki tesislerle su sporu aktiviteleri için de uygun imkânları sağlıyor. Çeşitli yeme içme ve eğlence mekanları, konaklama tesisleri ile gerekli olan hemen her şey bu plajın çevresinde var. Diğer kalabalık plajlara göre daha sakin bir yer.
ANTALYA
Antalya Türkiye'nin en büyük turizm merkezidir. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın da sayılı turizm merkezlerindendir. Antalya'yı kelimelerle anlatmak mümkün değildir. Ancak yaşamak, görmek ve bizzat gezmek gerekir. Bu doğa harikası şehir her türlü güzelliği bünyesinde barındır. Antalya da olmayan bir turizm çeşit'i yoktur. O Torosların muhteşem havası ve o dağlara paralel müthiş mavilikler.. Uçsuz bucaksız sahiller, plajlar ve koyları görmeden ölmemek gerekir.
- Kaleiçi
Kente gelen tatilcilerin uğrak yeri olan Muratpaşa İlçesi’ndeki tarihi Kaleiçi’ni, zengin içeriği nedeniyle Antalya gezilecek yerler listenizin ilk sırasına alabilirsiniz. Bölgenin geneli denize açılan sokakları, Osmanlı döneminden günümüze kalan evler sayesinde görkemli bir görünüm kazanıyor. Bir kısmı konaklama tesislerini barındıran bu tarihi yapıları için gidebileceğiniz tarihi bölgede dolaşırken Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Hadrian Kapısıve Yivli Minare gibi kültürel alanlara öncelik verebilirsiniz.
- Manavgat Şelalesi
Kent merkezi ile arasında 80 kilometrelik uzaklık bulunan Manavgat Şelalesi, doğal güzelliği ile gezginler arasında popüler hale gelmiş. Yüksekliği az; ancak geniş bir falezden dökülen şelale, barındırdığı olanaklarla ziyaretçilerine doğa ile iç içe tatil geçirebilecekleri ideal ortamı sağlıyor. Rafting ve safari gibi aktivitelerle keyifli saatler geçirebileceğiniz bölgeye giderseniz, piknik alanlarını mola için kullanabilirsiniz. Farklı genişlikte 2 şelalenin bulunduğu doğa harikası alanda uzun süre vakit geçirmek içinse kamp kurabilirsiniz.
- Düden Şelalesi
Kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Düden Şelalesi, Düdenbaşı denilen yerde yüzeye çıktıktan sonra 2 kola ayrılıyor. Bu 2 koldan özellikle “Yukarı Düden” olarak adlandırılan kısım, zengin bitki örtüsü ile çevrili huzurlu ortamı sayesinde adeta cenneti andırıyor. Restoranların, kafelerin ve hediyelik eşyalar satan dükkânların yer aldığı şelalenin yukarı kolu, Büyük İskender’in buradan geçerken atlarına su içirdiğini anlatan hikâyeden dolayı “İskender Şelalesi” adıyla da anılıyor. Diğer kolu oluşturan Aşağı Düden (Karpuzkaldıran) ise Lara yakınlarından, eşsiz bir manzara oluşturarak denize dökülüyor.
- Kurşunlu Şelalesi
Kurşunlu şelalesi tam bir doğa harikasıdır aslında. 7 ayrı ufak şelalecik birleşir ve 7 ayrı gölet birbirine bağlanır. Şelale, iki kilometrelik bir kanyonun içerisinde yerini almıştır. Geçmiş yıllarda şelale ziyaretçilere açılmıştır ve etrafında piknik gibi aktivitelerin yapılmasına izin verilmiştir. Şelalenin etrafında restoran, kafe, çocuk parkı gibi bölgeler de mevcuttur. Aynı zamanda tuvalet, su içme alanı vesaire gibi yerler de buranın etrafında mevcuttur. Ulaşımı kendi aracınız ile sağlayabilirsiniz. Bölgede aracınız için özel bir otopark mevcuttur. Şelale, göl ve etrafında bulunan orman son derece eşsiz ve hoş bir manzara oluşturmaktadır.
- Antalya Aqualand Dolphinland
Kentte faaliyet gösteren bir diğer tematik eğlence merkezi olan Antalya Aqualand Dolphinland, hem farklı tasarımlara sahip havuzlarda hem de sevimli deniz canlıları ile eğlenme olanağı yaratıyor. Keyifli ortamıyla her yaştan tatilciyi kendisine çeken su parkının deniz canlılarına ayrılmış bölümünün daimi konuklarını yunuslar, beyaz balinalar ve foklar oluşturuyor. Antalya gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz su parkına çarşamba veya cumartesi günleri öğle saatlerinde giderseniz, düzenlenen yunus gösterilerini izleme fırsatı yakalayabilirsiniz.
- Antalya Aquarium & Fear Trophy
Konyaaltı Plajı’nın doğusunda yer alan Antalya Aquarium & Fear Trophy, 2012 yılından beri Antalya’ya gelen doğa tutkunu gezginlere keyifli anlar yaşatıyor. 30 dönüm arazi içerisine kurulmuş olan akvaryumun her gece kar yağdırılan Kar dünyası ve Buz Müzesi ile barındırdığı dev örümcekler, rengârenk canlılarla tropik bir macera sunan WildPark isimli 2 bölümü bulunuyor. Tesisin 4 temaya ayrılmış, toplam 7,5 milyon litre su hacimli akvaryumlarında ülkemiz denizlerinde ve tropikal sularda yaşayan pek çok canlıyı görebilir, düzenlenen aktivitelere katılarak onları besleyebilirsiniz.
Lara ile birlikte kentin merkezinde denize girebileceğiniz iki popüler alandan birisini oluşturan Konyaaltı Plajı, Falezler’den Antalya Limanı’na kadar uzanan 7 kilometrelik sahil kesimini kaplıyor. Bu uzun sahil kesiminin 4,5 kilometrelik kısmı plaj olarak yerel halkın ve tatilcilerin denize girebileceği şekilde düzenlenmiş. Doyasıya deniz keyfi yaşayabileceğiniz, “Mavi Bayrak” ödüllü plajın çevresinde yemek yiyebileceğiniz ve konaklayabileceğiniz pek çok tesis bulunuyor. Plaj ayrıca antik devirlerde Termessoslular’ın kurduğu liman kenti Olbia’nın kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.
Dünyanın en ünlü rafting parkurlarından birisi olan Köprüçay’ın bulunduğu Köprülü Kanyon, adını üzerine inşa edilmiş yapılardan almış. Manavgat İlçesi sınırları içerisindeki kısmı 1973’te milli park ilan edilen kanyon, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğinin yanı sıra barındırdığı tarihsel değerlerle de tatilcileri kendisine çekiyor. Su sporlarının yanı sıra doğa yürüyüşlerinden hoşlananlar için de ideal olan bölgedeki tarihsel kalıntılar Selge Antik Kenti’ne ait. Kanyona yakın konaklamak için Beşkonak ve Karabük köylerindeki tesisler arasından seçim yapabilirsiniz.
Aynı adlı ilçenin sınırları içerisindeki Murat Paşa Camii, Karaman Beyi Murat Paşatarafından 1570 yılında inşa ettirilmiş. Uzun süre Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden yola çıkılarak Kuyucu Murat Paşa’nın yaptırdığı düşünülen dini yapı, bir Osmanlı dönemi eseri olmasına rağmen Selçuklu kaligrafi sanatının izlerini taşıyor. Bu çeşitlilik sayesinde mimari açıdan zengin bir görünüm sergileyen tarihi yapıyı ziyaretinizde cemaat yerinin arka tarafına doğru ilginizi yoğunlaştırırsanız, Roma döneminden kalma Korint stilli sütunları görebilirsiniz.
- Termessos Antik Çağı
Termessos, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerindendir. Antalya’nın 30 kilometre kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden ortalama 1.150 metre yükseklikte, Güllük Dağı’nın güneybatısında doğal bir platform üzerine kurulmuştur. Birçok vahşi bitkinin arasında saklanmış ve sık çam ormanlarıyla sınırlanmıştır. Termessos’un, huzur veren ve el değmemiş görünümüyle diğer antik şehirlerden daha farklı ve etkileyici bir havası vardır. Doğal ve tarihi zenginliklerinden ötürü, şehir adını taşıyan Milli Park kapsamına alınmıştır.
- Perge Antik Kenti
Büyük hamamları ve çok sayıdaki çeşmesi nedeniyle “Su Kenti” olarak da anılan Perge Antik Kenti, kent merkezinin 18 kilometre doğusundaki Aksu İlçesi’nde yer alıyor. Tarih öncesi çağlarda yerleşim için kullanılmış Karain, Öküzini gibi mağaraların ve Beldibi, Belbaşı kaya sığınaklarının sınırları içerisinde kaldığı Pamfilya Bölgesi’ne başkentlik yapmış antik kent, konumu nedeniyle önemini uzun süre korumuş. İlkinin 1946 yılında başladığı kazılar sayesinde kentin Tiyatro, Stadyum, Agora, Güney Hamamı, Sütunlu Cadde ve Helenistik Kapı gibi bölümleri gün yüzüne çıkartılmış.
Kentte her yaştan bireye hitap eden bir diğer tesis ise Minicity. İçerik açısından İstanbul’daki Miniatürk’ün bir benzeri olan tematik parkta, Anadolu’da kurulmuş medeniyetlerin eseri olan ve cumhuriyet döneminde inşa edilmiş pek çok yapının aslına uygun olarak tasarlanmış minyatürlerini burada görebilirsiniz. Eğlenerek, kültürel birikiminizin artmasını sağlayacak tesis, Konyaaltı’nda faaliyet gösteriyor.
- Dim Çayı
Kestel veya Tosmor yol ayrımından kuzeye doğru gittiğinizde yolun sağında ve solunda piknik alanları göreceksiniz. Özellikle alabalık yemek istiyorsanız, Dim Çayı’nın üst piknik alanlarına gitmeniz gerekiyor. Burada suyun içine atılan masalarda, bir yandan ayaklarınızı serinletirken diğer yandan yemeğinizi yiyebilirsiniz.
- Antalya Müzesi
Antalya Müzesi, 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1. Dünya savaşından sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kurulmuştur. İlk olarak Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Cami’de daha sonra Yivli Minare Cami’de yer alan Müze, 1972’de bugünkü binasına taşınmıştır.
- Yivli Minare Camii
Kentteki ilk İslam dönemi eseri olan Yivli Minare, Bizans kilisesinin camiye çevrilmesi için 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın emriyle inşa edilmiş. Arka tarafında bulunan külliyeye de adını veren 45 metre yüksekliğindeki minarenin dışı, firuze renkli çinilerle süslenmiş. Kentin sembolü konumundaki 8 yivli yapıdaki geziniz bittikten sonra kuzeyinde yer alan ve günümüzde güzel sanatlar galerisi olarak kullanılan Zincirkıran Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Yorum Gönder