Bu Sene Ramazanın Trendi: 4 Öğün!
Mübarek Ramazan ayı başlıyor. Peki Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye nasıl dikkat etmeliyiz? Oruç tutarken beslenmeye ve uzun süre aç kalmaya yönelik neler yapmalıyız?
Şimdi sizlerle bunları paylaşalım..
Nelere dikkat etmeliyiz?
Tutulan oruçta uzun süre aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır ve besinlerin yağ haline gelmesi kolaylaşır. Açlık sonucu vücut hareketlerimiz yavaşlar ve böylelikle metabolizmamız da yavaşlamış olur. Vücudumuz uzun süre aç kalacağı için, iftar sonrasında ani ve fazla yemekten kaçınmalıyız. Bizi tok ve zinde tutacak besinlere yönelmeliyiz. Fazla yemek yemek, kan şekerinin yükselmesine ve aniden düşmesine sebep olur. Bu nedenle iftar sonrası kendimizi yorgun, halsiz hissederiz. Açlık durumunun uzun süre devam etmesi de baş dönmesi, dalgınlık, dikkatsizlik, sinirlilik, şişlik gibi sorunlara neden olur. Bunların olmaması için sağlıklı bir şekilde beslenmek ve bizi tok tutacak besinlere yönelmek faydalı olacaktır.
4 öğün yemek!
Ramazan ayında 4 öğün yemek uygun görülmektedir. 1 öğün kahvaltı olarak düşünülen sahurdur. İftar 2'ye bölünmekledir. 1. iftarda kan şekerini çabuk etkilemekten kaçınılacak besinler tüketilmelidir. Bu öğle yemeği mantığında olmalıdır. 1 öğünün ardından 1 saat ara vererek esas akşam yemeği yani 2. iftar yapılmalıdır. Ana yemek olarak tüketim yapılmalıdır. Ardından gece yapılacak ara öğünde 4. öğünü oluşturmalıdır. Bu şekilde az ve sık yeme mantığını az da olsa uygulamaya çalışılmalıdır.
Sıvı tüketimine dikkat!
Ramazan ayının daha sıcak mevsimlere gelmesiyle birlikte, vücut daha çok su kaybeder. Sahur ve iftarda bol su tüketilmelidir. Sıvı tüketimini arttırmak için, iftar da ilk olarak çorba tüketilmeli. En az 2-2,5 litre su içilmeli, ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalı.
İftarda neler yenmeli?
Yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır.
Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler.
Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği
Yoğurt ve meyve
Tatlı olarak sütlü tatlılar
Sahurda neler yenmeli?
Protein içeriği fazla olan gıdalar (midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler) yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar.
Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir.
Bol sıvı alınmalıdır.
Su içilmelidir.
Meyve yenilebilir.
Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.
Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalı.
Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur.
Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı görülür."
Yorum Gönder