Header Ads

Reflü'ye 10 Altın Tavsiye!



Günümüzde sağlıksız beslenme ve yanlış alışkanlıklar nedeniyle hızla yayılan bir hastalık, Reflü..

Doğru şekilde beslenerek ve yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerle mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi ve sebep olduğu yanma hissi engellenebilir. İşte reflü hastalarına 10 altın tavsiye..


  • Asitli Meyveleri Tüketmeyin


Portakal, mandalina gibi turunçgiller asit içeriği fazla olduğundan yanma hissini arttırabiliyor. Bunun yerine elma, muz gibi meyveler tüketilirse bu sorun indirgenmiş oluyor.


  • Yağlı Yemekten Kaçının


Yağların mideyi terk etme süresi çok uzun olduğundan, reflü şikayetlerini arttırıyor. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine daha az yağ kullanılan ızgara, fırınlama ya da haşlama yöntemi kullanılarak şikayet azaltılabilir. Tam yağlı süt ürünlerinin yağ kısmı da reflüyü etkiler. Tam yağlı süt ürünleri yerine daha az yağlı olanları tercih edin.

  • Yumurtanın Beyazını Tüketin 

Yumurta sarısı, yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açıyor. Bu da reflü şikayetlerini arttırıyor. Bu yüzden yumurta tüketilecekse beyazını tüketmek daha doğru..

  • Yatmadan Önce Yemek Yemeyin

Yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyin. Yemek yedikten sonra yatmak yerine dik olarak oturmaya özen gösterin. Yatmak veya uzanmak, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma riskini ve şikayetleri arttırıyor.

  • Baharatlı Yiyecekler Tüketmeyin 

Baharatlı yiyecekler, reflü nedeni ile tahriş olan yemek borusundaki acıma ve yanma hissini arttırır. Bu yüzden özen gösterilmelidir.

  • Az Miktarda ve Sık Sık Yemek Yiyin

Bir anda çok miktarda yemek, mideye olan baskıyı arttırdığı için reflü şikayetlerini arttırabilir. Bu yüzden az ve sık öğün yenmeli.

  • Kilo Verin

Aşırı kilo mide basıncını arttırdığı için mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma riskini arttırıyor. Özellikle göbek yağlanması fazla olduğunda bu risk çok daha yükseliyor. Bu nedenle fazla kilolu iseniz reflüden korunmak için mutlaka kilo vermelisiniz.

  • Yemek Yerken Su İçmeyin

Yemek yerken su içildiğinde, yemek ve su birleşerek midede fazla hacim yaratabilir ve basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını arttırabilir.

  • Dar Kıyafetler Giymeyin

Dar kıyafetler, yemeklerden sonra midede basınç oluşturarak, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını arttırıyor. Bu nedenle karın bölgenizi sıkan kıyafetler giymekten kaçının. 

  • Alkol

Alkol, mide asitini arttırdığı için ve yemek borusundan mideye açılan sfinkterin kasılma gücünü azaltabileceğinden mide asidinin yemek borusuna kaçması ve yanma hissine neden olma olasılığı artıyor. 













Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.